Home / Technieken

In het atelier worden voornamelijk letterpress en zeefdruk als druktechniek gebruikt. Deze druktechnieken geven elk drukwerk net dat tikkeltje extra. 

Letterpress

Letterpress is een vorm van hoogdruk. Op een degelpers, zoals de onze, kan je gebruik maken van loden letters of clichés. Gezien kasten loden letters veel plaats innemen, gebruiken wij enkel clichés. Een cliché wordt gemaakt aan de hand van een transparante film. Het ontwerp wordt op een transparante film geprint met zwarte inkt. Een cliché is een stukje kunststof dat lichtgevoelig is gemaakt. Wanneer het cliché, met daarop de film, onder een sterke lamp wordt gelegd, worden de belichte delen hard. De rest wordt weggewassen. Zo ontstaat een reliëf, hoogte dus. Het cliché wordt nu bevestigd op de pers waarna deze begint te rollen. Papier wordt telkens tegen het cliché gedrukt.

Zeefdruk

Zeefdruk daarentegen is een vorm van doordruk. Hoewel we ook van een transparante film uitgaan verschilt deze techniek van de vorige. Hier wordt eerst een zeef ingestreken met een lichtgevoelige emulsie. Opnieuw worden de belichte delen hard en wordt de rest weggespoeld. Alleen ontstaat nu geen reliëf, maar worden de onbelichte gaatjes in de zeef terug geopend. Door deze gaatjes wordt de inkt gedrukt, op het papier.

 

Huh? Nog niet helemaal mee, maar deze druktechnieken interesseren je wel? Ik doe ze graag van transparante film tot drukwerk uit de doeken in een workshop.